Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż zapiekany z jabłkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 2 szklanki
jabłka 1 kg
cukier 3 łyżki
mleko 1/2 szklanki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
masło do smarowania naczynia

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jabłka obrać zetrzeć na tarce lub podgotować jak na mus, osłodzić i posypać cynamonem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, i równo nakładamy jedną część ryżu. Na ryż jabłka a następnie drugą porcję ryżu. Nalewamy do całości mleko i posypujemy całość cukrem i cynamonem. Piec w piekarniku 20 - 30 minut w 180 stopniach. Można podawać z lodami, z bitą śmietaną, smakuje jak zawsze i szybko znika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 20.09.2013 16:58
sto lat nie robiłam, ale już się zaczyna jesień, więc będzie u nas często gościł :)
Pyszota 20.09.2013 16:46
Oryginalny przepis :)
beatkaa153 20.09.2013 16:42
bardzo smaczny dzięki za przypomnienie
joanna__s 20.09.2013 15:31
Dawno nie jadłam, chyba zrobię dzisiaj na kolację.
Joannasz3190 20.09.2013 15:11
Uwielbiam taki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak