Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka duszone w śmietanie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 4
cebula 2
śmietana 18 proc 1 szklanka
mąka pszenna 1 łyżeczka
bulion drobiowy 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Udka duszone w śmietanie

Kroki postępowania

1
dodatkowo:
przyprawa uniwersalna do potraw
pieprz cytrynowy
papryka słodka mielona
masło do smażenia


Udka dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i nacieramy mieszanką przyprawa: przyprawy uniwersalnej, pieprzu cytrynowego i papryki słodkiej.
Krok 1 - Udka duszone w śmietanie foto
2
Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy na złoty kolor mięso.
Krok 2 - Udka duszone w śmietanie foto
3
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, po czym dodajemy do mięsa,
Krok 3 - Udka duszone w śmietanie foto
4
zalewamy to wszystko bulionem z kury i gotujemy pod przykryciem przez około 35 minut.
Krok 4 - Udka duszone w śmietanie foto
5
Po tym czasie rozprowadzamy mąkę ze śmietaną i dodajemy do mięsa, dusimy wszystko jeszcze przez około 8 minut, stale mieszając.
Krok 5 - Udka duszone w śmietanie foto
6
Podajemy z gotowanymi ziemniakami z koprem i ulubionymi dodatkami.
Krok 6 - Udka duszone w śmietanie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rafał5 20.09.2013 13:28
pyyyyychaaaaa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak