Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta pomidorowa

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory
oliwa
cukier
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta pomidorowa

Pomidory wybrać jak najdojrzalsze, aby miały smak i zapach - mogą być nieforemne, krzywe, różnej wielkości - umyć, sparzyć, obrać ze skórki i kroić na średnie kawałki - wrzucać do sporego wysokiego garnka.
Ogrzewać pod przykryciem przez 20-30 minut, na małym ogniu, aż pomidory zmiękną - wtedy zmiksować i przetrzeć przez sito, aby oddzielić pestki i twardsze kawałki.
Im gęściejsze sitko, tym gładsza pasta wyjdzie!

Przetarte pomidory ponownie umieścić w możliwie wysokim garnku, aby nie pryskały - ogrzewać na minimalnym płomieniu (można pod garnkiem położyć ochronną płytkę), aby odparował nadmiar wody, co jakiś czas mieszać od dna upewniając się, czy nic nie przywiera. Jeśli cokolwiek przywrze, należy przecier przelać do czystego garnka.

Kiedy przecier zgęstnieje niemal do oczekiwanej gęstości można go doprawić oliwą, solą i cukrem do smaku. Podczas dalszego ogrzewania pilnować i mieszać gęstniejącą pastę, bo łatwo się przypala.

Gorącą pastą napełnić niewielkie słoiczki i delikatnie stukać nimi o blat wyścielony złożoną ściereczką - w ten sposób gęsta pasta lepiej ułoży się w słoiczku wypychając nadmiar powietrza!

Zakręcić szczelnymi pokrywkami i zapasteryzować przez 30 minut od zagotowania wody . Pozostawić do ostygnięcia, odstawić na dobę i powtórzyć proces pasteryzacji.

Gotowa pasta pomidorowa nie jest aż tak gładziutka, aksamitna i gęsta, jak kupne koncentraty, ale jest bardzo smaczna i można w ten sposób zagospodarować wszelkie pomidory nie spełniające estetycznych norm ;)

Można aromatyzować pastę bazylią, czosnkiem, rozmarynem czy oregano - sprawdzają się zarówno świeże, jak i suszone zioła :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 01.02.2015 21:55
Kiedy pomidory dojrzewają na słońcu, to pasta jest rewelacyjna :)
pierniczkowo 19.09.2013 12:15
a jaka potem zupa pomidorowa lub pizza jest pyszna z taką pastą :)
joanna30 19.09.2013 08:52
Domowa pasta jest najlepsza :)
noninka77 18.09.2013 22:06
rewelacja:)
Cranberry 18.09.2013 17:15
pyszna pasta
rafał5 18.09.2013 17:09
na pewno spróbuje.
Camill 18.09.2013 17:02
O jejku nie mialam pojecia ze mozna w domu zrobic koncentrat pomidorowy
sylwia_mc 18.09.2013 16:00
Świetny pomysł na wykorzystanie pomidorków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak