Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ze śliwkami
Ziemniaki myjemy, gotujemy w łupinkach, a następnie studzimy, obieramy z łupinek i przepuszczamy przez maszynkę.
Zmielone ziemniaki wykładamy na stolnicę podsypaną mąką.
Dodajemy przesianą mąkę, jajko i sól.
Zagniatamy szybko ciasto ziemniaczane.
Ciasto dzielimy na 3 części i z każdej formujemy wałek.
Z każdego wałka kroimy kawałki, spłaszczamy dłonią formując placuszek i nakładamy całą śliwkę.
Możecie dodać także odrobinę cukru, ale ja nie dodawałam, bo śliwki były słodkie.
Zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy w dłoniach kulki.
Knedle wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Podajemy z masłem ze zrumienioną bułeczką tartą, cukrem i cynamonem lub ze śmietaną i cukrem, ewentualnie polane klarowanym masłem.
Moja rada:
Jeśli do przygotowania knedli używacie mrożonych śliwek, to ich nie rozmrażajcie!
Możecie użyć także suszonych śliwek, które należy wcześniej namoczyć w wodzie przez kilka godzin.