Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta bananowo-karmelowa

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 250 g
masło 125 g
śmietana kwaśna 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
masa
cukier trzcinowy 100 g
śmietana 30% 400 ml
cukier 2 łyżeczki
sok z cytryny 50 ml
fix do śmietany 2 sztuki
dekoracja
czekolada gorzka 100 g
orzechy włoskie 50 g
banan 3 sztuki
cukier trzcinowy 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta bananowo-karmelowa

Kroki postępowania

1
1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy masło, cukier trzcinowy, śmietanę i cukier waniliowy.
Krok 1 - Tarta bananowo-karmelowa foto
2
2. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, spłaszczamy i przekładamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 2 - Tarta bananowo-karmelowa foto
3
3. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm.
Krok 3 - Tarta bananowo-karmelowa foto
4
4. Otrzymanym płatem ciasta wykładamy formę do tarty, posmarowaną wcześniej masłem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 25 minut. Po wyjęciu studzimy.
Krok 4 - Tarta bananowo-karmelowa foto
5
5. W międzyczasie do garnka wsypujemy 100 g cukru trzcinowego, stawiamy na ogniu i ciągle mieszamy.
Krok 5 - Tarta bananowo-karmelowa foto
6
6. Czekamy, aż cukier się skarmelizuje.
Krok 6 - Tarta bananowo-karmelowa foto
7
7. Następnie wlewamy 200 ml śmietany 30-procentowej i gotujemy na malutkim ogniu przez 20 minut, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
Krok 7 - Tarta bananowo-karmelowa foto
8
8. Na upieczonym cieście układamy banany uprzednio pocięte wzdłuż na połowy i namoczone w soku cytrynowym.
Krok 8 - Tarta bananowo-karmelowa foto
9
9. Całość polewamy ciepłą masą karmelową i studzimy.
Krok 9 - Tarta bananowo-karmelowa foto
10
10. Ubijamy resztę śmietany z 2 łyżeczkami cukru i dodatkiem fixu do śmietany i rozprowadzamy na powierzchni ciasta.
Krok 10 - Tarta bananowo-karmelowa foto
11
11. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i polewamy po wierzchu ciasta. Następnie kładziemy połówki orzechów włoskich, które uprzednio prażymy na patelni.
Krok 11 - Tarta bananowo-karmelowa foto
12
Smacznego !!!
Krok 12 - Tarta bananowo-karmelowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 02.03.2014 19:14
wysmienita... i po raz kolejny napiszę.. Te Twoje zdjęcia.. ehh
caralajna 01.03.2014 22:03
świetne ciasto, smakowałoby mi
Mysiunia 03.02.2014 08:45
znakomita! :)
dodi 22.01.2014 09:29
ale pysznie wyglada
w mojej kuchni 30.12.2013 19:50
bardzo smacznie wygląda...
Krystyna32 30.12.2013 10:10
apetyczna !!!
Bernadeta1 12.12.2013 00:24
pyszne ciasto
Lis 16.11.2013 18:03
Aż mi ślinka leci...
Poison1988 03.11.2013 17:45
poproszę chusteczkę bo nie mogę ślinotoku powstrzymać - rewelacja! :)
Ola1young 07.10.2013 15:08
znakomity deser :)
berys18 25.09.2013 12:54
pięknie wygląda, moje smaki
alaaa 18.09.2013 19:08
rewelacyjna tarta
Łucja 18.09.2013 13:21
przepyszne :) takie ciacho marzy mi się już długo :D
Wacław 18.09.2013 10:41
wyśmienite ciacho zasługuje w pełni na "5"
Róża1 17.09.2013 18:57
ale była u Was w niedzielę uczta:-), ciasto super klasa:-), gratuluję najwyższej noty!!
ONY_za_kare 16.09.2013 12:36
fantastyczna, aż ślinka leci!
as28 16.09.2013 11:29
mniam mniam
Alex_M 16.09.2013 11:07
o matko jakie to musiało być pyszne!! zagniataj ciasto, ja już pakuję walizkę! :D
Monia 16.09.2013 09:07
Takie ciasta to ja lubię :D
gosia56 16.09.2013 07:59
super tarta poproszę ten kawałeczek
elficzna 16.09.2013 00:35
jak z prawdziwej cukierni!!
V_kuchareczka 15.09.2013 23:25
świetny przepis
Sroczka 15.09.2013 23:00
Ale pysznie wygląda. Z chęcią bym zjadła.
Halina14 15.09.2013 22:46
musi smakowac
Lis 15.09.2013 22:44
Smacznie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak