Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona karkówka peklowana "na mokro"

5.0
(59)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Karkówka pieczona jest wcześniej przez 2 tygodnie peklowana w solance w lodówce. To przysmak, który pokocha cała Twoja rodzina. Idealny na specjalne okazje np. uroczyste świąteczne śniadanie lub kolację. 

Składniki:

karkówka 1,5 kg
woda 2 l
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyżki
czosnek 5 ząbków
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 7 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt

Porada

Gdyby zalewa zaczęła Wam mętnieć, wyjmijcie z niej mięso, opłuczcie pod bieżącą wodą i wrzućcie je do świeżej solanki, już bez przypraw i czosnku.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona karkówka peklowana "na mokro"

Z tego przepisu na karkówkę pieczoną poznasz sprawdzony sposób gotowania potrawy oraz cenne wskazówki.

Dowiedz się:

  • jak przygotować solankę dla karkówki? 
  • w jakim naczyniu i jak długo peklować mięso w lodówce?
  • kiedy i czym nakłuwać mięso?
  • co zrobić, jeśli zalewa solna zrobi się mętna?
  • czym najlepiej obwiązać karkówkę przed upieczeniem?
  • jak długo powinna być karkówka pieczona, w jakim programie i temperaturze?  

1. Wodę zagotowujemy, po czym dodajemy do niej sól i przyprawy. Mieszamy, by sól się rozpuściła. Tak przygotowaną zalewę schładzamy.

2. Mięso (również schłodzone), wkładamy do naczynia, w którym zamierzamy je peklować.

Pamiętajcie, że musi być ono odporne na działanie soli - najlepiej się więc do tego nadają naczynia kamionkowe lub szklane. Ostatecznie może być to emaliowany garnek, ale nie może on posiadać absolutnie żadnych uszkodzeń.

Do mięsa wlewamy zalewę. Obciążamy mięso odwróconym talerzykiem.

3. Naczynie z mięsem wstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki (najlepsza temperatura do peklowania to ok. 5 stopni Celsjusza). W lodówce trzymamy mięso przez kilka dni.

Przy 1,5 kg karkówce, najlepiej by było, gdyby czas przechowywania wyniósł od 10 do 14 dni. Niektórzy peklują krócej, ale wtedy zachodzi obawa, że mięso nie będzie miało równego koloru - środek może się nie zapeklować.

Mięso najlepiej codziennie obracać i nakłuwać szpikulcem, w kilku miejscach. Gdybyście zauważyli, że woda (zalewa) staje się BARDZO mętna, krwista, wymieńcie ją na nową.

4. Po tych 10-14 dniach mięsiwo należy obwiązać sznureczkiem  (choć ja jestem fanką gotowych siatek na mięso, co wyglądają jak kawał pończochy) i upiec w rękawie, w temperaturze 180 stopni, w piekarniku z termoobiegiem, przez około 1,5 godziny.

Pod koniec pieczenia można rękaw rozerwać, by mięso się ładnie przypiekło z wierzchu.

5. Upieczoną karkówkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na jakieś pół godzinki, niech sobie "odpocznie". Gdy wystygnie, trzymamy ją w lodówce.

Karkówka pieczona, peklowana "na mokro" jest idealna na kanapki!

Soczysta, pachnąca przyprawami, ma ładny różowy kolor. Pycha!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna30 05.09.2013 09:05
Wspaniała domowa wędlina
w mojej kuchni 05.09.2013 08:10
najlepsze mięso domowej roboty, wiesz co jesz
pati100015 05.09.2013 01:49
uwielbiam takie mięsko!!!
Sroczka 04.09.2013 23:00
Przepysznie przygotowane mięsko.
babeczka007 04.09.2013 22:35
ciekawe danie
kasienka23 04.09.2013 21:41
wykorzystam przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak