Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wafel-andrut

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 25 dkg
mleko 0,5 szklanki
mleko w proszku 2 szklanki
cukier puder 0,5 szklanki
kakao 2 łyżki
cukier waniliowy 1 sztuka
wafel 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wafel-andrut

Mleko zwykłe i masło umieścić w rondelku na małym ogniu i mieszając od czasu do czasu doprowadzić do wrzenia.

Mleko w proszku,cukier,cukier waniliowy i kakao wymieszać w misce i dodać do gotującego się mleka z masłem i dobrze mieszać do czasu dokładnego połączenia się składników.(Należy uważać żeby nie przypalić masy,najlepiej trzymać ją na małym ogniu)

Zdjąć masę z ognia,odstawić na 5-10 min.do delikatnego przestudzenia a następnie smarować nią wafel.

Po przełożeniu wafla odstawić go do wystygnięcia ( dobrze jest go lekko obciążyć z góry żeby uniknąć rozklejenia warstw)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pomocnik 04.09.2013 12:58
Pyszny deser
monisia1977 04.09.2013 12:47
super pycha
sasanka 04.09.2013 12:37
pamietam z dzieciństwa takie przekładane wafelki :)
reniatka 04.09.2013 12:32
ulubiona słodkość mojego męża
Kasia35 04.09.2013 12:32
super - lubię takie wafle
Marta11 04.09.2013 11:57
robie identyczne sa pyszne
natalia.doradca 04.09.2013 11:18
pyszne na deserek
aisza1 04.09.2013 10:30
muszą być pyszne
Olga_SK 04.09.2013 10:16
O tak! Dobre wspomnienia wracają przy takich waflach :)
joanna__s 04.09.2013 10:10
Często takie robię, ale bez zwykłego mleka. Wafle znikają w kilka chwil.
adelajda 04.09.2013 10:10
smaki dzieciństwa !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak