Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop i przecier z jeżyn na zimę

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jeżyny 3 kg
cukier 0,5 kg
cukier żelujący 1 op
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop i przecier z jeżyn na zimę

Jeżyny należy dokładnie opłukać, oderwać ewentualne szypułki.
Wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem, ja dodałam jeszcze kapke wody na dno.
Dusimy pod przykryciem aż puszczą soki, mieszając co jakiś czas.
Ja dusiłam około godziny.
Po tym czasie owoce odsączyłam dokładnie od soku.
Do soku dodałam sok z połowy cytryny.
A do owoców dodałam cukier żelujący i razem z nim jeszcze podsmażyłam.
Jedno i drugie zamykamy w słoikach na gorąco.

SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 03.09.2013 09:24
W tym roku zapomniałam o jeżynach :(
Krakowianka 03.09.2013 07:57
do herbatki w zimne wieczory jak znalazł!! :) pyszne
Monika10 02.09.2013 21:56
na zime jak znalazł bardzo dobre
iwi 02.09.2013 21:16
Zestaw witamin na zimę
dwa pokoje z kuchnią 02.09.2013 21:03
nam udało się wczoraj nazbierać przeszło 5 kg jeżyn, więc część. przerobiłam- z około 3kg jeżyn wyszło mi 2,5l soku i reszta przecieru, tak więc do herbatki będzie jak znalazł :)
Renataj 02.09.2013 21:02
Podobno taki soczek jeżynowy jest bardzo dobry na jesienne chłody. Tak więc warto zrobić jakiś zapas tego soku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak