Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pudding ryżowo-jabłkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 1,5 szklanki
jabłka 12 szt
jajko 3 szt
masło 100 g
śmietana słodka 200 ml
cukier drobny do smaku
cukier wanilinowy 1 szt
cynamon do smaku
sól szczypta
Goździki całe Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pudding ryżowo-jabłkowy

Kroki postępowania

1
Ryż wypłukać, zalać 2 szklankami wody i gotować na małym ogniu, dopóki nie wciągnie całego płynu. Pod koniec gotowania posłodzić i dodać szczyptę soli.
Krok 1 - Pudding ryżowo-jabłkowy foto
2
Jabłka oskrobać, pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka, dodać goździki oraz masło i dusić. Jeśli są mało soczyste należy podlać dwoma/trzema łyżkami wody.
Krok 2 - Pudding ryżowo-jabłkowy foto
3
Śmietankę zmiksować z jajkami i wlać do ryżu. Dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Pudding ryżowo-jabłkowy foto
4
Wyjąć z jabłek goździki. Dodać jabłka do ryżu (jeśli są wodniste, najpierw odlać sok). Doprawić do smaku cukrem wanilinowym oraz cynamonem. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.
Krok 4 - Pudding ryżowo-jabłkowy foto
5
Piec w temperaturze 180 stopni około 1h 20 minut.
Podawać na gorąco. Smacznego
Krok 5 - Pudding ryżowo-jabłkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

raspberry 07.08.2014 11:27
muszę wypróbować!
teresa18 09.09.2013 21:51
świetne danie
IwonaDD 09.09.2013 16:59
skusiłabym się na niego
gosia561 09.09.2013 16:56
taki fajny smak jesieni
iwi 09.09.2013 16:11
Super przepis
Marta11 09.09.2013 15:43
lubie ryz z jablkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak