Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki drożdżowe

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 8 dkg
jajko 1 szt
mleko 1/2 litra
sól do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Placki drożdżowe

Drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, dajemy jajko, wlewamy podgrzane mleko i dajemy wyrośnięte drożdże, na koniec dajemy troszeczkę soli. Zagniatamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.Jak ciasto wyrośnie to odrywamy po kawałku i formujemy małe kuleczki i wałkiem je rozwałkowujemy na placuszki. Rozpalamy pod kuchnią i na rozgrzanej blasze pieczemy placki, co chwilę je odwracamy. Placki te można również upiec w piekarniku w formie. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200 st około 10-15 minut, po czym odwracamy na drugą stronę i pieczemy tyle samo z drugiej strony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 11.09.2013 10:43
lubię takie placuszki a wcale z owocami
fotoviderek 10.09.2013 08:11
Świetne placuszki:)
sylwia_mc 09.09.2013 14:18
Proste i pyszne, idealne do przy kawie i plotkach z koleżankami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak