Przepis i sposób przygotowania na: Chleb orkiszowy na drożdżach (garnek rzymski)
Przygotowanie chleba należy rozpocząć od namoczenia garnka rzymskiego.
Do jednej miski wsypać mąkę orkiszową, drożdże, sól, dodać miód, oliwę i zalać letnią przegotowaną wodą. Trzeba wyrobić gładkie, elastycznie ciasto, aż będzie odchodzić od rąk.
Wyrobione ciasto pozostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie garnek rzymski wysmarować olejem i wysypać otrębami, przełożyć ciasto, formując bochenek. Pozostawić na kolejne 30 minut. Przed pieczeniem posmarować chleb mlekiem i posypać sezamem. Garnek włożyć do zimnego piekarnika ustawionego na 200 stopni. Od momentu, jak się nagrzeje, chleb pieczemy ok. 1 godziny w 200 stopniach. Na koniec dodatkowo na 5 minut pozostawiamy bez pokrywki, żeby skórka się zrumieniła. Garnek po wyjęciu z piekarnika kładziemy na drewnianej desce i pozostawiamy, aż chlebek wystygnie.
*Ja wszystko wykonałam przy użyciu wypiekacza do chleba - program do ciasta drożdżowego.