Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z serem i bitą śmietaną

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 30 dag
mleko 2% 1 szklanka
jajko 3 sztuki
woda gazowana 1 szklanka
cukier drobny 4 łyżeczki
olej 1 łyżeczka
sól szczypta
tłuszcz do smażenia
Nadzienie:
śmietana lub mleko 3 łyżki
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 16 g
bita śmietana do dekoracji
twarożek 500 (śmietankowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z serem i bitą śmietaną

Ciasto: Wbić do miski jajka dokładnie roztrzepać wlać mleko wymieszane z wodą gazowaną wsypać cukier i sól wlać łyżeczkę oleju ,zmiksować na gładka masę .
Odstawić na pół godz aby mąka spęczniała i naleśniki dobrze sie smażyły Nastepnie dobrze rozgrzać patelnię wlewać porcjami ciasto i usmażyć

Ciasta powinno wlewać sie tyle aby dało rozprowadzić po całej patelni Usmażone odkładac na talerz.

Nadzienie: Ser zemleć wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym dodać śmietanę lub mleko wymieszać . Nadzienie nakładać na upieczone naleśniki i zwijać je w chusteczkę na 4 części w trójkąt lub rulon.Na koniec udekorować bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 01.09.2013 15:41
super wyglądają :)
Margaretkaw 01.09.2013 11:26
Proste i pyszne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak