Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ulubiony placek z kaszy manny z polewą czekoladową

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 litr
cukier 1 szklanka
kasza manna 1 szklanka
margaryna 1,5 kostki
cukier waniliowy 1
kakao 4 łyżki
cukier puder 1 szklanka
herbatniki na 3 warstwy

Przepis i sposób przygotowania na: Ulubiony placek z kaszy manny z polewą czekoladową

Do miski wsypać mannę, zalać ją 2 szklankami mleka; dodać 2 łyżki kakao; dokładnie wymieszać (ja używam miksera).
Resztę mleka zagotować z cukrami i kostką margaryny. Gdy zacznie się gotować, dodać przygotowaną mieszankę z manny. Ciągle mieszać, aż zgęstnieje.
Na foremce ułożyć 2 warstwy herbatników. Na to wylać ciepłą (ale nie gorącą!) masę z manny. Na to wyłożyć ostatnią warstwę herbatników.
Polewa: Pół kostki margaryny, cukier puder oraz kakao rozpuścić w rondelku. Pilnować, by się nie zagotowało. Gorącą polewą polać ciasto. Zostawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andrzej8 30.08.2013 18:11
super ciasteczko
Katarzyna34 30.08.2013 17:46
smakowicie wygląda
halina17 30.08.2013 15:45
Na zdjęciu z daleka wygląda jakby masa z kaszy manny była jagodowa tak pomyślałam w pierwszej chwili, ja też robię to ciasto , córka bardzo lubi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak