Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawa indyjska

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

zmielona kawa 1,5 łyżeczki
mleko 0,5 szkl
woda 0,5 szkl
cukier 1 łyżeczka
kardamon 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kawa indyjska

Wodę wraz z mlekiem doprowadzić do wrzenia. Wsypać kawę, wymieszać i zagotować. Następnie wsypać cukier oraz kardamon, wymieszać i gotować na małym ogniu przez 3 min. Po tym czasie kawę przecedzić przez gęste sitko i przelać do filiżanki.
Jeśli ktoś nigdy wcześniej nie pił kawy za kardamonem to na pierwszy raz proponuję użyć 1/4 łyżeczki kardamonu, aby przyzwyczaić się do jego smaku.
Smacznego!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.05.2014 18:18
Dobra taka.
ppaulina 30.08.2013 18:40
tak podanej kawy jeszcze nie piłam ale chętnie bym spróbowała
Mniam 30.08.2013 16:08
Kiedyś bardzo długo piłam właśnie taką kawę, ale w końcu mi się znudziła. Po Twoją chętnie bym wyciągnęła rękę:)
JOANNA16 30.08.2013 08:52
pyszna kawka
Katarina 30.08.2013 08:25
W Egipcie piłam espresso z kardamonem nie za bardzo mi smakowało i miałam wrażenie, że za chwilę zejdę na zawał hehehe ;) Tutaj jest duża ilość mleka więc jak dla mnie to jest dobra kawa.
Kuchenka 29.08.2013 21:59
z kardamonem nie piłam, jestem ciekawa jak smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak