Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni z żurawiną, siemieniem lnianym i płatkami migdałów

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 niepełna szklanka
woda 310 ml
sól niepełna łyżeczka
miód łyżka
siemię lniane 1/2 szklanki
migdały w płatkach duża garść
żurawina
mąka żytnia 2 szklanki razowa

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni z żurawiną, siemieniem lnianym i płatkami migdałów

Do miski wlać ciepłą wodę, pokruszone drożdże, dobrze rozmieszać. Dodać 2 rodzaje mąki, sól, miód. Wymieszać mikserem na najwyższych obrotach ok. 4 minut. Dodać siemię lniane i żurawinę. Wymieszać jeszcze ok. 1 minuty. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.
Przełożyć do keksówki wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami. Posmarować woda i posypać z wierzchu płatkami migdałów. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piec 10 min. w temp. 200 stopni, a potem 30 min. w 180 stopniach.
Zostawić w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego :D

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 29.08.2013 12:34
jaki piekny chlebuś
Mniam 29.08.2013 10:28
Super! Też sobie taki upiekę :)
Pyszota 28.08.2013 21:12
fajny chleb
migotka28 28.08.2013 20:59
pyszny chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak