Przepis i sposób przygotowania na: Przecier pomidorowy
Jeśli kupujemy i nie jesteśmy pewni, usuwamy skórę (zagotowujemy wodę w garnku, wrzucamy pomidory patiami, po ok 1 minucie wyławiamy i zdejmujemy skórę).
Pomidory umyte z wyciętymi białymi częściami ewentualnie obranymi ze skóry- kroimy na 4 części i wrzucamy do garnka, lekko rozgniatamy łyżką, aby trochę soku było na dnie garnka.
Wstawiamy na gaz i gotujemy, aż się rozgotują ok 0,5- 1 godziny (to zależy od dojrzałości pomidorów).
Powstałą pulpę przekładamy partiami do blendera i miksujemy.
Przecieramy przez sito i doprawiamy do smaku solą.
Zagotowujemy ponownie przetarty przecier i przelewamy do wyparzonych słoików (ja wstawiam umyte słoiki do nagrzanego piekarnika nastawionego na 100 stopni no ok 15 min.) .
Wstawiamy napełnione słoiki do piekarnika nagranego do 100 stopni i pasteryzujemy około 20 min. po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale słoiki wyciągamy dopiero jak piekarnik ostygnie.
Możemy również część przecieru zrobić z dodatkiem czosnku i bazylii.
Dodajemy rozgnieciony czosnek oraz rozkruszoną w dłoniach bazylię w momencie dodanie soli.