Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przecier pomidorowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 1 kg
sól 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Przecier pomidorowy

Jeśli posiadamy własne pomidory i wiemy, że nie są pryskane, to nie zdejmujemy skóry, wycinamy tylko białe części.

Jeśli kupujemy i nie jesteśmy pewni, usuwamy skórę (zagotowujemy wodę w garnku, wrzucamy pomidory patiami, po ok 1 minucie wyławiamy i zdejmujemy skórę).

Pomidory umyte z wyciętymi białymi częściami ewentualnie obranymi ze skóry- kroimy na 4 części i wrzucamy do garnka, lekko rozgniatamy łyżką, aby trochę soku było na dnie garnka.

Wstawiamy na gaz i gotujemy, aż się rozgotują ok 0,5- 1 godziny (to zależy od dojrzałości pomidorów).

Powstałą pulpę przekładamy partiami do blendera i miksujemy.

Przecieramy przez sito i doprawiamy do smaku solą.

Zagotowujemy ponownie przetarty przecier i przelewamy do wyparzonych słoików (ja wstawiam umyte słoiki do nagrzanego piekarnika nastawionego na 100 stopni no ok 15 min.) .

Wstawiamy napełnione słoiki do piekarnika nagranego do 100 stopni i pasteryzujemy około 20 min. po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale słoiki wyciągamy dopiero jak piekarnik ostygnie.

Możemy również część przecieru zrobić z dodatkiem czosnku i bazylii.
Dodajemy rozgnieciony czosnek oraz rozkruszoną w dłoniach bazylię w momencie dodanie soli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 28.08.2013 22:31
Ale smaczne zapasy...z takim arsenałem zima nie straszna :)
patryska76 28.08.2013 13:38
Nie ma to jak domowy przecier pomidorowy ;-)
Ola1984 28.08.2013 11:34
Domowe przetwory nie mają sobie równych.
Hanna5 28.08.2013 10:38
troche przy tym pracy , ale zupa pomidorowa z własnego przecieru jest ideałem
aisza1 28.08.2013 09:57
też w tym roku robiłam
Mniam 28.08.2013 08:26
Co roku robię przeciery:)
2milutka 28.08.2013 08:23
też robię jest idealny na zimę do pomidorowej:)
SmakolykiJoanny 28.08.2013 08:20
Też robiłam coś podobnego :)
usmiech 28.08.2013 08:04
bardzo przydatna rzecz w kuchni
jussta 28.08.2013 08:01
robie podobny z papryka pychota :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak