Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczarkowo-paprykowy z plackami ziemniaczanymi

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 5 szt
cebula 1 szt
jajko 2 szt
mąka 4 łyżki
sos
pieczarki 20 dag
papryka czerwona 1 szt
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
Pieprz biały mielony Prymat
Kucharek przyprawa uniwersalna
śmietana 1 szklanka
mąka 3 łyżeczki
olej do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowo-paprykowy z plackami ziemniaczanymi

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn. Do starych ziemniaków dodajemy jajka, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i dodajemy mąkę tyle aby zagęściło ciasto - ale nie za dużo. Na oleju smażymy małe placuszki.
Robimy sos. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Na maśle podsmażamy cebule , dodajemy pieczarki i paprykę. Smażymy wszystko razem. Doprawiamy przyprawą uniwersalna. Doprawiamy pieprzem. W słoiku mieszamy śmietanę z mąką ok 4 łyzeczki , dolewamy odrobinę wody ok 4 łyżki - dobrze mieszamy. Kiedy warzywa zmiękną wlewamy na patelnie śmietanę z mąką - mieszamy i gotujemy aż sos zgęstniej. Placuszki polewamy sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 03.03.2014 19:14
pyszne danie
IZABELA29 31.12.2013 09:21
takiego nie robiłam
Aleksandra/Olcia 04.10.2013 19:10
kolorowo mniam
Margaretkaw 23.09.2013 14:22
Jejku, jak to bosko wygląda :)
iwi 15.08.2013 13:47
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak