Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane w oleju papryczki peperoni z ziołami i czosnkiem

5.0
(38)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryczki peproni 15 szt
olej rzepakowy 600 ml
czosnek 1 głowka
rozmaryn świeży 2 gałazki
bazylia 2 garście

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane w oleju papryczki peperoni z ziołami i czosnkiem

Dziś na bazarze dostałam ładne peperoni , więc postanowiłam je włożyć do słoika ,gdyby upał nadal był wysoki pewnie bym je ususzyła ,a suszenie w piekarniku to nie to samo :D
Więc UBIERAMY RĘKAWICZKI !!! WAŻNE !!!!
Każdą myjemy i odcinamy główki , wytrzepujemy pestki , ja zostawiam je w całości bo czasem je faszeruję ,a czasem dodaję do innych potraw .
Do słoika na dno ,dajemy kilka lisci bazyli , rozmarynu i po 3 ząbki czosnku , wkłądamy papryczki i znów dajemy zioła , lekko wciskając pomiędzy , całość zalewamy olejem i pasteryzujemy 30 min , bo ja ich nie opiekam i nie sciągam skóry .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiolka_m_21 11.08.2018 14:22
Mi po pasteryzacji zalewa zrobiła się mętna. Czy to normalne?
fotoviderek 17.08.2013 08:35
Rewelacyjne papryczki :)
Anna133 15.08.2013 20:56
daję też w całosci , bo czasem nadziewam serem :D
katarzynagotuje 15.08.2013 12:08
Prosty przepis, a paparyczki idealne do każdj potrawy :)
Habibi 15.08.2013 09:17
Ja robię podobnie, ale właśnie kroję je w paseczki, aby po wyjęciu ze słoika już się z nimi nie bawić, tylko dodać do potrawy. Łączę je często z ząbkami czosnku, ziarnistymi przyprawami i ziółkami.
Anna133 15.08.2013 07:09
świetne na zimę , na imprezy jako ostra przystawka ,a olej ja wykorzystuję do sałatek potem :)
iwi 15.08.2013 07:06
Super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak