Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane brokuły pod jajkiem
To przepis na pyszne śniadanie, czyli zapiekane z kokilkach jajka na brokule, posypane żółtym serem i szczypiorkiem. Na tak podany brokuł i jajko z pewnością skuszą się nasi najmłodsi, a także osoby lubiące zjeść rano ciepły posiłek.
To także odmienny sposób podania jajka. Doskonały do zastąpienia jajka gotowanego lub jajecznicy.
Kroki postępowania
Brokuł oczyszczamy, dzielimy na różyczki i delikatnie obgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Lekko przestudzony porcjujemy do 4 kokilek.
Brokuł oczyszczamy, dzielimy na różyczki i delikatnie obgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Lekko przestudzony porcjujemy do 4 kokilek .
Boczek kroimy w kostkę i delikatnie topimy na patelni. Gotowym posypujemy brokuły. Do foremek dokładamy groszek.
Do każdej kokilki wybijamy jajko.
Przekładamy całość do piekarnika i pieczemy do momentu ścięcia się jajka. Każdy decyduje, czy chce by jajko było pół miękkie, czy na twardo. Pieczemy w 180°C.
Tuż przed końcem pieczenia całość posypujemy delikatnie serem żółtym. Gdy ten się rozpuści kokilki wyjmujemy, posypujemy ich zawartość pokrojonym szczypiorkiem i podajemy.