Przepis i sposób przygotowania na: Malinowa karpatka
Kroki postępowania
Wodę i margarynę zagotować, dodać sól, proszek do pieczenia, wsypać mąkę. Zdjąć z ognia, ciągle mieszając pałką, aby zrobiła się taka „kluska” i ciasto by odchodziło od ścianek.
Delikatnie przestudzić. Dodawać po jednym jajku do ciasta ucierając pałką. Ucierać około 15 minut.
Dwie blaszki nasmarował tłuszczem, a następnie oprószyć mąką.
Ciasto podzielić na połowę i wyłożyć nim blaszki za pomocą łyżki.
Piec w 180°C przez około 20 minut. Pod koniec zmniejszyć temperaturę piecyka na 170°C.
Po upieczeniu placki „karpatkowe” przełożyć malinową śmietanką.
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy.
Maliny miksujemy i przecedzamy przez sitko, by usunąć pestki.
Śmietankę ubijamy. W dalszej kolejności dokładamy cukier, otrzymany sok malinowy oraz żelatynę. Dokładnie miksujemy.
Gotową, lekko tężejącą śmietanką przekładamy przygotowane blaty karpatkowe. Odstawiamy do zastygnięcia.