Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto zebra z colą i polewą czekoladową

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
jajko 5 szt
cukier 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
olej rzepakowy 0,5 szklanki
kakao 2 łyzki
napój typu cola 1 szklanka
cynamon 1/2 łyzeczki
cukier wanilinowy 1/2 łyzeczki
sól
masło 70 g
cukier na polewe 1/2 szklanki
kakao 1 łyzeczka
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto zebra z colą i polewą czekoladową

Kroki postępowania

1
Żółtka odzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywna pianę.
Krok 1 - Ciasto zebra z colą i polewą czekoladową foto
2
Stopniowo dodajemy cukier wymieszamy z cukrem wanilinowym i dalej miksujemy. Do błyszczącej piany dodajemy żółtka, cały czas miksując.
Krok 2 - Ciasto zebra z colą i polewą czekoladową foto
3
Z mąki odsypujemy dwie łyżki a resztę mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do piany dodajemy na przemian porcję mąki, oleju i coca-coli do wykorzystania całości składników.
Krok 3 - Ciasto zebra z colą i polewą czekoladową foto
4
Masę dzielimy na dwie części do jendej dodajemy odłożone dwie łyżki maki, a do drugiej kakao wymieszane z cynamonem.
Krok 4 - Ciasto zebra z colą i polewą czekoladową foto
5
Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą i na środek wylewamy dwie łyżki jasnego ciasta.
Krok 5 - Ciasto zebra z colą i polewą czekoladową foto
6
Na nie dwie łyzki ciasta ciemnego i tak naprzemiennie aż do wykorzystania całego ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 55 minut.
Krok 6 - Ciasto zebra z colą i polewą czekoladową foto
7
Sprawdzamy suchym patyczkiem. W małym rondelku roztapiamy masło, nastepnie dodajemy do niego kakao, cukier i wodę. Polewę mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowaną polewą polewamy ostudzone ciasto.
Krok 7 - Ciasto zebra z colą i polewą czekoladową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 23.08.2013 07:38
taka lubię
Sylwiagr 22.08.2013 19:51
nigdy nie dodawałam coli do ciasta :)
joanna30 22.08.2013 13:12
Uwielbiam zebre muszę upiec w najbliższym czasie
Alex_M 22.08.2013 10:55
super. lubię ciasta z colą :)
Kuchenka 22.08.2013 10:16
ładne ciasto
patryska76 22.08.2013 10:07
Pięknie Ci wyszła ta zebra ;)
Magula 22.08.2013 09:44
Dziękuje za tyle miłych komentarzy. Ciasto było pyszne i szybko znikneła, a paseczki to sama nie widziałam że takie fajne wyjda
Megg 22.08.2013 08:40
rewelacyjne ciacho!!!!
kasienka23 22.08.2013 08:22
fajne ciasto, nie jadłam jeszcze z cola
Renata 22.08.2013 08:06
mniam pomysłowe
anemon 22.08.2013 07:58
Bardzo ładnie Ci wyszły te paseczki.
Agnieszka-87-25 22.08.2013 07:56
fajny przepis i pomysł !
Konczi 22.08.2013 07:24
super ciacho, dla mnie porcyjkę proszę :)
ao_12 22.08.2013 06:56
zawsze robiłam z wodą mineralną, następnym razem wypróbuję z colą
LoLa 22.08.2013 06:31
super zeberka:)
Jadwiga/Jaga85 21.08.2013 23:36
Z coca colą nie próbowałam. jak dotąd zebrę wykonywałam na wodzie mineralnej. Warto wypróbować Twoją propozycję:)
katarzynagotuje 21.08.2013 23:29
Lubie bardzo takie ciasta ;)
Róża1 21.08.2013 23:18
ale super ciacho!!
treonina 21.08.2013 23:18
pięknie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje!
misia53 21.08.2013 23:08
świetne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak