Przepis i sposób przygotowania na: ogórki na ostro z carry ,papryką, pieprzem
Cebulę obieramy i kroimy w piórka dodajemy do czekających ogórków , poprostu na wierzch .
Po 3 h odlewamy wodę z ogórków .
Słoiki myjemy i wyparzamy , pokrywki używam zawsze nowych .Z tej porcji wychodzi 8 słoiczków 0,5L .
Z wody , cukru i octu gotujemy zalewę , tylko do zagotowania i studzimy .
Gdy wystygnie dodajemy przyprawy ( już bez soli - ona tylko na ogórki do posypania ) i posiekany koper .Przyprawy muszą to być kopiaste łyzki średnio wychodzi na 1 łyżkę 10g przyprawy .
W słoikach układamy ogórki , należy pamiętać iż zalewy ma starczyć na każdy słoik , więc należy tak sobie rozłożyć ogórki i tak je dosć suto w słoikach układać ,nie za lużno nie za ciasno .
I tak słoiki zalewamy zalewą i pasteryzujemy 15 min .