Przepis i sposób przygotowania na: Sos boloński - ricetta antica
2. Na patelni z grubym dnem rozgrzej połowę oliwy, dodaj pestatę i podsmażaj przez 3 – 5 minut ciągle mieszając. Następnie zmniejsz ogień, dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj przez 10 minut. Uważaj, aby cebula nie zbrązowiała. W dalszej kolejności dodaj posiekane łodygi selera i startą marchew. Podsmażaj wszystko kolejne 10 minut często mieszając. Podsmażone warzyw zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
3. Na patelni mocno rozgrzej pozostałą oliwę i podsmaż mięso. Gdy będzie już całkowicie brązowe i zacznie puszczać soki, dodaj warzywa, całość dobrze wymieszaj i duś na maleńkim ogniu pod przykryciem przez 45 minut.
4. Uduszone mięso przełóż z patelni do dużego garnka i dodaj przecier pomidorowy. Ciągle mieszając gotuj całość przez 5 minut. Następnie wlej do mięsa pół litra gorącego mleka, dodaj gałkę i pieprz, dobrze wymieszaj i duś pod przykryciem przez 20 minut.
5. Po 20 minutach dolej do garnka następne pół litra gorącego mleka, wymieszaj i gotuj 20 minut. Czynność powtarzaj do momentu aż wlejesz całe mleko. Na koniec wlej gorący bulion. Od tego momentu gotuj sos jeszcze przez 80 minut – na maleńkim ogniu i często mieszając. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj do smaku sól.