Przepis i sposób przygotowania na: Gołabki z kapusty włoskiej panierowane
W tym czasie gotuję również ryż,najlepiej żeby nie był rozgotowany.
Mięso mielone kupuje w zaprzyjażnionym sklepiku mięsnym, gwarancja świeżości, zwykle jest to mielone wieprzowe z łopatki lub szynki.
Po ugotowaniu ryżu, mieszkam go z mięsem mielonym, dodaję rozdrobniony czosnek, sól, pieprz, paprykę ostrą,magi, wszystkie przyprawy wg uznania.Moja rodzina lubi ostre, więc mają na ostro.Posmażam pieczarki cienko pokrojone z cebulką i również dodaję do farszu.
Odcedzam liście z kapusty, staram sie żeby było jak najmniej wody.
W międzyczasie gdy kapusta odcieka, mięso z ryżem przychodzi przyprawami, robię sos pomidorowy lub pieczarkowy.
Zawijam w liście kapusty farsz. Najpierw panieruję w jajku a następnie w bułce tartej.Napewno nie da się całego gołąbka idealnie opanierować, ale tym się nie należy przejmować.
Rozgrzewam olej na patelni i smażę po kilka minut z obu stron, póżniej przykrywam żeby troszkę sie poddusiły ok 3-5 minut. Mięso idealnie dojdzie, kładę na talerz polewam zrobionym sosem , troszkę koperku zielonego lub pietruszki i się zajadamy.
Z tej porcji mięsa, ryżu i kapusty wychodzi mi ok 23-25 sztuk. Jemy od obiadu aż do kolacji. Na zimno tez rewelacja. Polecam.