Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z masą kubusiową i śmietanową
Kroki postępowania
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej typ 500
3 łyżki mąki ziemniaczanej
16 g cukru waniliowego
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek i ubić je z cukrem i cukrem pudrem na sztywno. Dodać żółtka i chwilę mieszać aż się połączą. Następnie dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm z dnem wysmarowanym margaryną i wysypanym bułką tartą. Biszkopt piec 40 minut w 150 stopniach a potem całkowicie go wystudzić po wyjęciu z formy i przekroić na 3 placki.
950 ml soku Kubuś ( może być dowolny smak )
1 szk wody
3 budynie śmietankowe ( po 30 g )
3 łyżki cukru
Masa kubusiowa :
Sok wlać do garnka i zagotować. Budynie wsypać do wody, dodać cukier i wymieszać. Do gotującego się soku wlać mieszankę budyniu i energicznie mieszając zagotować i chwilę jeszcze gotować. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm a na jej dno ułożyć pierwszy krążek ciasta. Wylać połowę gorącej masy tak aby wlała się w szczelinę miedzy biszkoptem a tortownicą i a resztę rozsmarować po biszkopcie. Przykryć drugim krążkiem i wylać drugą część masy tak samo jak pierwszą i przykryć trzecim krążkiem. Całość przestudzić i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy.
350 ml śmietany 30 %
1 szk gorącej przegotowanej wody
1 galaretka pomarańczowa
Masa śmietanowa :
Galaretkę pomarańczową rozpuścić dokładnie w szklance wody i zostawić do lekkiego stężenia. Zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno a pod koniec ubijania dodać galaretkę i wymieszać. Galaretkę wstawić do lodówki aby się lekko ścięła ale tak aby można nią było dekorować tort. Tort wyjąć z lodówki i zdjąć obręcz. Masę śmietanową nałożyć do dekodera lub rękawa cukierniczego i dowolnie udekorować nią tort na górze.