Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z masą kubusiową i śmietanową

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa Kubusiowa:
Masa śmietanowa:

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z masą kubusiową i śmietanową

Kroki postępowania

1
Biszkopt :
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej typ 500
3 łyżki mąki ziemniaczanej
16 g cukru waniliowego
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek i ubić je z cukrem i cukrem pudrem na sztywno. Dodać żółtka i chwilę mieszać aż się połączą. Następnie dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm z dnem wysmarowanym margaryną i wysypanym bułką tartą. Biszkopt piec 40 minut w 150 stopniach a potem całkowicie go wystudzić po wyjęciu z formy i przekroić na 3 placki.
Krok 1 - Torcik z masą kubusiową i śmietanową foto
2
Masa kubusiowa :
950 ml soku Kubuś ( może być dowolny smak )
1 szk wody
3 budynie śmietankowe ( po 30 g )
3 łyżki cukru

Masa kubusiowa :
Sok wlać do garnka i zagotować. Budynie wsypać do wody, dodać cukier i wymieszać. Do gotującego się soku wlać mieszankę budyniu i energicznie mieszając zagotować i chwilę jeszcze gotować. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm a na jej dno ułożyć pierwszy krążek ciasta. Wylać połowę gorącej masy tak aby wlała się w szczelinę miedzy biszkoptem a tortownicą i a resztę rozsmarować po biszkopcie. Przykryć drugim krążkiem i wylać drugą część masy tak samo jak pierwszą i przykryć trzecim krążkiem. Całość przestudzić i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy.
Krok 2 - Torcik z masą kubusiową i śmietanową foto
3
Masa śmietanowa :
350 ml śmietany 30 %
1 szk gorącej przegotowanej wody
1 galaretka pomarańczowa

Masa śmietanowa :
Galaretkę pomarańczową rozpuścić dokładnie w szklance wody i zostawić do lekkiego stężenia. Zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno a pod koniec ubijania dodać galaretkę i wymieszać. Galaretkę wstawić do lodówki aby się lekko ścięła ale tak aby można nią było dekorować tort. Tort wyjąć z lodówki i zdjąć obręcz. Masę śmietanową nałożyć do dekodera lub rękawa cukierniczego i dowolnie udekorować nią tort na górze.
Krok 3 - Torcik z masą kubusiową i śmietanową foto
4
Na koniec tor posypać posypką i ponownie wstawić go do lodówki na około 40 minut.
Krok 4 - Torcik z masą kubusiową i śmietanową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 20.09.2015 01:22
bardzo apetyczny
Kasia35 20.08.2013 12:22
wspaniały pomysł z tym Kubusiem :)
Aannkaa82 19.08.2013 19:17
Fajne ciacho, lubię masę kubusiową :)
Kolorowa 19.08.2013 16:23
Mmmmmmmmm ;)
2milutka 19.08.2013 16:04
na pewno smaczny:)
halina17 19.08.2013 15:58
Smacznie wygląda.
Mira85 19.08.2013 15:45
świetne ciasto
Krzysztof15 19.08.2013 15:34
pyszny torcik
gosia561 19.08.2013 15:08
fajna ta kubusiowa
Mniam 19.08.2013 14:43
Ciekawa jestem smaku masy kubusiowej- wygląda fantastycznie.
Olga_SK 19.08.2013 14:02
Pomysł na masę genialny :) Kolor piękny, smak zapewne też... super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak