Przepis i sposób przygotowania na: Szynka wieprzowa gotowana
Kroki postępowania
Opłukane i dokładnie osuszone mięso natrzeć dwoma roztartymi lub pokrojonymi na cienkie plasterki ząbkami czosnku. Włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i zostawić w lodówce na całą noc.
Po tym czasie obwiązać szynkę bawełnianym sznurkiem i włożyć do zimnej zalewy.
Nie należy szybko jej schładzać np. stawiając garnek na kamiennej posadzce lub wstawiając garnek do zlewu z zimną wodą. Szynka ma stygnąć powoli w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia ponownie zagotować wodę z szynką, zmniejszyć ogień i gotować jak poprzednio 15 minut. Odstawić jak wcześniej do powolnego ostygnięcia.
**ispirację do zrobienia tej szynki znalazłam tutaj: http://lepszysmak.wordpress.com/2012/09/26/gotowana-szynka-wieprzowa-czyli-domowa-wedlina/
przepis podaję z moimi zmianami.