Przepis i sposób przygotowania na: diabelsko pikantny makaron "anielskie włosy"
** oliwa chili: 4 łyżeczki suszonego mielonego chili podgrzewane przez 5 minut z 2 szklankami oliwy (do 180 stopni);
Cytrynę wyszorować, zetrzeć skórkę a potem przekroić i wycisnąć sok.
Natkę posiekać.
Makaron ugotować al dente w mocno osolonej wodzie (2 minuty), odcedzić nie płukać, (zachować trochę wody od gotowania).
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną drobno cebulę oraz skórkę z cytryny, posypać cukrem i podsmażyć. Wrzucić odcedzony makaron, wodę od gotowania makaronu, wymieszać smażyć 30 sekund, zdjąć z ognia. Wrzucić do miski.
Dodać natkę, sok z cytryny i parmezan. Dokładnie wymieszać. Przełożyć na talerze, udekorować chili i pieprzem. Gotowe, smacznego.
*** woda po gotowaniu makaronu zawiera skrobię, dzięki której wszystko lepiej przywiera do makaronu;