Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajgonki z kurczakiem, ryżem i warzywami

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papier do sajgonek
ryż paraboliczny 1 saszetka
kapusta biała średni kawałek
marchewka mała
cebula średnia
papryka czerwona mała
pierś z kurczaka 1 średnia
czosnek 2 ząbki
imbir 2-3 cm
Pieprz biały mielony Prymat mielony
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
olej sezamowy
olej rzepakowy
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki z kurczakiem, ryżem i warzywami

Warzywa zmiksować malakserem lub ręcznie posiekać jak najdrobniej - podsmażyć na niewielkiej ilości oleju (nie rumienić), podlać wodą i udusić do miękkości - odparować i doprawić utartym na drobnej tarce imbirem oraz czosnkiem, posolić i popieprzyć do smaku. Odstawić do przestygnięcia. Osobno usmażyć pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, przestudzić i zmielić. Ugotować ryż, odcedzić, połączyć z warzywami oraz zmielonym mięsem. Doprawić ostatecznie do smaku pieprzem, solą i olejem sezamowym.

Papier ryżowy przygotować wg opisu na opakowaniu (namoczyć) - każdy arkusik faszerować przygotowanym nadzieniem i zwijać (możliwie ciasno) jak krokiety lub gołąbki. Smarować olejem rzepakowym ze wszystkich stron (to zapobiegnie wysychaniu) i odkładać na tacę.

Kiedy wszystkie sajgonki są już gotowe, obsmażyć je lekko w głębokim tłuszczu, osączyć i ostudzić. Nadmiar można zamrozić.

Ułożyć ostudzone sajgonki na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i piec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C.
Podawać z ulubionym dipem - ja podałam tym razem z domowym sosem tatarskim.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 11.08.2013 09:15
czemu inne? w farszu wykorzystuje się tradycyjnie mięso, warzywa i makaron ryżowy albo ryż :)
magdziorka6 10.08.2013 21:17
takie inne ale na pewno smaczne
Megg 10.08.2013 18:22
uwielbiam sajgonki, pycha!!!
agnieszka214 10.08.2013 15:17
nigdy nie próbowałam
malaczarna23 10.08.2013 15:10
pyszności! dawno nie jadłam,muszę zrobić
sanielcia 10.08.2013 14:57
fajny przepis :)
Adamorek 10.08.2013 14:37
super farsz
msmors 10.08.2013 14:34
fajne sajgonki
Habibi 10.08.2013 13:57
ja użyłam tutaj parabolicznego ryżu, bo zależało mi, aby się nie rozgotował, ale używałam też zwykłego białego, a także arborio - ten się rozkleja doskonale i świetnie do zagęszczenia farszu się nadaje :)
Marta11 10.08.2013 12:44
ostsnio chcialam kupic ryz do sajgonek ale nie mialam pomyslu Twoje wygladaja bardzo apetycznie
Katarzyna34 10.08.2013 12:34
wyglądają smakowicie chętnie bym spróbowałam bo jeszcze nigdy nie jadłam
biatriss 10.08.2013 12:28
musze zrobic!
Olga_SK 10.08.2013 11:47
Uwielbiam sajgonki, a dawno nie robiłam :)
as28 10.08.2013 11:44
lubię sajgonki
IwonaDD 10.08.2013 11:41
idealne !!!!!!
paulina2157 10.08.2013 11:24
świetnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak