Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sum z pieczarkami w śmietanie.

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sum 1 szt
cebula 1,5 szt
pieczarki 20 dag
śmietana 125 g
masło 1 łyzka
olej do smażenia 1 łyzka
mąka 2-3 łyzki
ziele angielskie 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
pieprz ziarnisty 5 ziaren
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia wg potrzeb
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sum z pieczarkami w śmietanie.

Suma oszlamować,dokładnie umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w dzwonka.Rybę osolić,posypać pieprzem oraz przyprawą do ryb,obtoczyć w mące i usmazyc na oleju.
Cebulę obrać pokroić w półplasterki,pieczarki obrać i pokroić na mniejsze części.Na patelnię wlać łyżkę oleju,włozyć cebulę i zrumienić,następnie dodać pieczarki,łyżkę masła,podsmażyć,wlać 2 łyzki wrzątku i dusić.Dodać przyprawy:ziele,listek,pieprz ziarnisty - posolić i doprawić pieprzem mielonym.Wlać śmietanę,dokładnie wymieszać,włożyć usmażoną rybę,dusić az sos zgęstnieje.Gdyby był jakiś bardzo rzadki,możemy zagęścić mąką,ale podczas podgrzewania mąka z usmazonej rybki sama go zagęści.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 11.02.2017 20:33
Bardzo smaczna ryba, bez ości ! polecam !
IZABELA29 24.02.2014 18:22
dawno nie jadłam takiej pysznej rybki
junox 27.10.2013 19:43
smaczna i dorodna ryba:)
kate.500 26.10.2013 22:32
wyborna rybka
Ada-Gaba 09.10.2013 06:50
apetyczne danie
alaaa 02.10.2013 19:04
rybka pyszna,nie tylko na piątek :)
Róża1 27.09.2013 10:31
wspaniała ryba:-)
kuklik 08.09.2013 11:40
pozazdrościć
pacpaw 20.08.2013 23:07
niezła z jej sumka :o)
ben-ka 16.08.2013 07:19
Misiu z chęcią,czasami mam dość tych ryb:)mięsko wędzone to ja uwielbiam!
misia53 16.08.2013 00:53
beniu , zamieńmy się na trochę męzami , tak bym pojadła takich rybek... mój wędził by ci dobre mięska.... co???
Katarzyna/kate1980 14.08.2013 23:40
ciekawe połączenie z tymi grzybami
Motorek 13.08.2013 08:37
smaczna rybka
Łukasz15 11.08.2013 08:25
Taka rybka musi smakować
IZABELA29 10.08.2013 13:22
przepyszna rybka
olkaaa 10.08.2013 11:48
jeszcze nie próbowałam
Krzysztof15 10.08.2013 06:35
pyszna rybka
Mniam 09.08.2013 22:11
Ja też nigdy nie jadłam tej ryby i z chęcią bym spróbowała.
adelajda 09.08.2013 20:25
Wstyd przyznać ale ja nigdy nie jadłam suma !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak