Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone żeberka w marynacie z syropem klonowym

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kilogram
marynata
syrop klonowy 3 łyżki
czosnek posiekany 2 ząbki
musztarda dijon 1 łyżka
sok z limonki 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 pokruszony
olej rzepakowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone żeberka w marynacie z syropem klonowym

Kroki postępowania

1
Składniki marynaty dokładnie wymieszaj i odstaw na czas przygotowania mięsa.
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym żeberka posmaruj wcześniej przygotowaną marynatą.
Krok 1 - Pieczone żeberka w marynacie z syropem klonowym foto
2
Zostaw w lodówce na całą noc. W tym czasie, jeśli jest taka możliwość, dobrze jest 2-3 razy mięso przemieszać.
Krok 2 - Pieczone żeberka w marynacie z syropem klonowym foto
3
Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 60-80 minut. W trakcie pieczenia obróć mięso na druga stronę 2-3 razy.
Krok 3 - Pieczone żeberka w marynacie z syropem klonowym foto
4
Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim mięso na 10-15 minut.
Krok 4 - Pieczone żeberka w marynacie z syropem klonowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 23.02.2014 20:37
W podobnej marynacie robiłam karkówkę:)
anemon 06.01.2014 19:20
Bardzo się cieszę, że Ci smakowały. Dziękuję za miły komentarz.
Alex_M 05.01.2014 17:32
żeberka wyszły przepyszne! polecam wszystkim ten przepis :)
anemon 28.11.2013 16:23
Cieszę się i z niecierpliwością czekam na efekt tego podkradania.
Alex_M 28.11.2013 15:51
fantastyczna marynata!! podkradam ;)
Wacław 24.10.2013 17:25
pyszne mięsko do II dania
Dorota59 17.10.2013 09:45
wyglądają bardzo apetycznie
Grazyna0211 14.10.2013 20:09
pyszne i apetyczne danie
IZABELA29 01.10.2013 08:42
warto zacząć je robić
caralajna 21.09.2013 07:18
bardzo apetyczne żeberka
anemon 27.08.2013 09:36
Faktycznie, zapach był na cały dom.
barbara11561 27.08.2013 07:30
pyszne żeberka,już czuję ich smak jak wyciągasz z piekarnika:)
anemon 20.08.2013 06:42
Róża mam nadzieję, że będzie Ci smakował. Syrop klonowy można zastąpić miodem, ale smak będzie inny.
Róża1 18.08.2013 23:12
przekonałyście mnie ,że warto kupić ten syrop klonowy i zrobić takie mięsko:-)
anemon 17.08.2013 18:19
@misia53 skoro masz syrop, to nie pozostaje Ci nic innego jak dokupić żeberka i obiad gotowy.
anemon 17.08.2013 09:52
Izabela, moim zdaniem warto. Taką butelkę syropu mam na jakiś czas, a używam go nie tylko do mięsa. Ja go bardzo lubię, ale muszę przyznać, że nie każdemu odpowiada jego smak.
misia53 17.08.2013 08:42
bardzo apetycznie wygladają te żeberka a syrop klonowy właśnie mam
IZABELA29 12.08.2013 06:54
czyli warto go kupić
ben-ka 11.08.2013 22:41
Takie pyszności,to i ja bym spróbowała.
anemon 10.08.2013 14:40
@Beatris, niestety masz rację, syrop klonowy jest drogi, ale z drugiej strony do tych żeberek potrzeba tylko 3 łyżki, więc opakowanie wystarczy na kilka kilogramów mięsa i wtedy to już tak drogo nie kosztuje.
marianp20 10.08.2013 10:59
bardzo smakowite
kasienka23 10.08.2013 10:45
super przepis!
Luki 09.08.2013 21:17
próbowalem już miodowo imbirowych teraz kolej na syrop klonowy.
Beatris 09.08.2013 21:13
Z chęcią spróbowałabym takich żeberek. Syropu klonowego jeszcze nie używałam, bo jest dość drogi.
Wiesława1 09.08.2013 20:45
pyszne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak