Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Staropolska pierś z kurczaka z suszonymi grzybami - Krok po kroku

5.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 4 x 120 g
Przyprawa do kurczaka po staropolsku Prymat 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
olej rzepakowy 4 łyżki
masło 2 łyżki
cebula 2 szt.
czosnek 4 ząbki
wywar z suszonych grzybów 100 ml
rosół z kury Kucharek 100 ml
śmietana 30% 100 ml
natka pietruszki 1 pęczek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
grzyby suszone 4 łyżki
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Staropolska pierś z kurczaka z suszonymi grzybami - Krok po kroku

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 1 - Staropolska pierś z kurczaka z suszonymi grzybami - Krok po kroku foto
2
Piersi z kurczaka lekko naciąć od góry, natrzeć przyprawą do kurczaka po staropolsku, oprószyć mąką i usmażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 2 - Staropolska pierś z kurczaka z suszonymi grzybami - Krok po kroku foto
3
Na oliwie i maśle podsmażyć pokrojone w kostkę cebule, pokrojone w plastry ząbki czosnku i suszone grzyby, które wcześniej zostały ugotowane i pokrojone w paski. Wszystko zalać rosłem i wywarem z gotowanych suszonych grzybów, zagotować.
Krok 3 - Staropolska pierś z kurczaka z suszonymi grzybami - Krok po kroku foto
4
Następnie dodać piersi z kurczaka, ugotować do miękkości, wlać śmietanę, doprawić do smaku i gotować do momentu zgęstnienia sosu.
Krok 4 - Staropolska pierś z kurczaka z suszonymi grzybami - Krok po kroku foto
5
Przed podaniem posypać świeżo siekaną natką pietruszki, podawać z buraczkami na ciepło lub ulubioną sałatką.
Krok 5 - Staropolska pierś z kurczaka z suszonymi grzybami - Krok po kroku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MC_S 30.09.2013 20:23
Pyszne, aż ślinka leci.
arbuzowo 09.08.2013 13:10
Mhm.. aż ślinka cieknie, ale danie do wypróbowania w chłodzniejsze jesienne dni :-)
wedith1 08.08.2013 09:04
Wygląda bardzo apetycznie!
Czarnula87 07.08.2013 16:26
po prostu pyszności
MC_S 07.08.2013 15:21
Aż ślinka cieknie. :)
Renata9 07.08.2013 13:08
kolejna pysznosc, ktora bardzo kusi podniebienie
Paolcia 07.08.2013 13:04
bardzp smaczny przepis :)
Kolorowa 07.08.2013 12:56
Warto takie zrobić, tak mi się wydaję ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak