Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wieprzowy z pęczakiem i marchewką

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe bez kości 1 kg
marchewka 2 szt
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
angielskie ziele 5-5 ziarenek
czosnek 1 ząbek
mąka pszenna 2 łyżki
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
sos sojowy do smaku
szczypiorek usiekany 1-2 łyżki
olej do smażenia
pęczak 1 szkl
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
śmietana 18% 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wieprzowy z pęczakiem i marchewką

Kroki postępowania

1
Kaszę pęczak wypłukać, wsypać do 3 szkl wrzącej osolonej wody z dodatkiem masła i gotować do momentu odparowania wody. Ugotowaną kaszę zawinąć w folię spożywczą i koc, odłożyć aby doszła. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
Krok 1 - Gulasz wieprzowy z pęczakiem i marchewką foto
2
Oprószyć solą i zrumienić na rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Gulasz wieprzowy z pęczakiem i marchewką foto
3
Rumiane przełożyć do rondla, wlać 2 szkl wody, dodać odrobinę mielonego pieprzu, obrane marchewki, liść laurowy, ziele angielskie. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu, połączyć z mięsem. Wszystko razem dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec wyjąć marchewki, pokroić. Mąkę wymieszać ze śmietaną, mieloną papryką i odrobiną wody, połączyć z mięsem, dodać zmiażdżony czosnek, zagotować.
Krok 3 - Gulasz wieprzowy z pęczakiem i marchewką foto
4
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Wymieszać z marchewką i pęczakiem, podgrzać. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Krok 4 - Gulasz wieprzowy z pęczakiem i marchewką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 14.08.2013 23:32
przepyszne danie:-)
romanrafal
romanrafal 08.08.2013 16:12
lubię pęczak,smaczne danie
Olga_SK 07.08.2013 13:04
Pyszny obiadek!
Beatris 07.08.2013 11:29
Uwielbiam gulasz z kaszą. Z przyjemnością zjadłabym porcyjkę.
Alex_M 07.08.2013 10:02
pyszny obiad! :)
Renata 07.08.2013 08:09
ale smaczny musi być
Agnieszka-87-25 07.08.2013 07:55
bardzo apetycznie wygląda
olkaaa 07.08.2013 07:52
bardzo fajny
pycia9 07.08.2013 07:50
smaczne danie
gosia1988 07.08.2013 07:03
lubię gulasz z kaszą; ja zawsze kaszę polewałam gulaszem, ale twój przepis jest świetny i muszę wypróbować
kriko 07.08.2013 07:02
lubie taki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak