Przepis i sposób przygotowania na: Tort Śmietanowo - Truskawkowy
2. Dodawać po jednym żółtku ubijając na najniższych obrotach miksera.
3.Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.
4. Mąkę wsypać do masy i wymieszać delikatnie łyżką.
5. Wysmarować masłem spód tortownicy i posypać bułką.
6. Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku od 160ºC- 170ºC ok 30-40 min.( do suchego patyczka)
Upieczony biszkopt pozostawić do ostygnięcia i podzielić na trzy blaty.
7. Schłodzoną śmietanę ubijamy z fixami na najwyższych obrotach.
8. Dodajemy cukier i dalej miksujemy aż śmietana będzie sztywna czyli taka że nie wypadnie z misy jak się ją przechyli.
9. Serek mascarpone dodajemy po łyżeczce ciągle miksując.
10. Masę dzielimy na 3 części.
11. Jedną część odstawiamy na bok, a do dwóch pozostałych dodajemy 0,5 kg truskawek pokrojonych wedle uznania.
12. Resztę truskawek kroimy w plastry.
Wykonanie tortu
1. Pierwszy blat tortu nasączamy herbatą i wykładamy pierwszą częścią masy z truskawkami.
2. Przykryć kolejnym krążkiem biszkoptu, nasączyć i wyłożyć drugą masę truskawkową.
3. Przykryć ostatnim blatem tortu.Wierzch i boki wysmarować masą śmietanową.
4. Ułożyć truskawki pokrojone w plasterki na wierzchu tortu.
5. Boki wyłożyć pustymi wafelkami.
6. Tort schłodzić w lodówce przez kilka godzin. SMACZNEGO!