Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki z koncentratem pomidorowym

5.0
(32)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 2,5 kilograma
cebula 0,5 kilograma
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 łyżki
cukier 0,5 szklanki
ocet 0,5 szklanki
olej 0,5 szklanki
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek

Porada

Jeśli chcemy uzyskać więcej zalewy wystarczy podwoić składniki.

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki z koncentratem pomidorowym

Ogórki dokładnie oczyścić (nie obierać ze skórki), pokroić w słupki lub plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Ogórki i cebulę posolić i odstawić na 2 godziny.

Olej zagotować z cukrem i octem, zdjąć z ognia i wymieszać z koncentratem pomidorowym. Po 2 godzinach odlać wodę z ogórków, włożyć je do słoiczków i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować przez 15 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela 20.07.2023 17:18
Pyszne polecam.....
Gosposia 12.07.2023 16:08
Fajny przepis ale zalewy x3 na 7 słoiczków.
IlonaAlbertos 30.12.2013 21:37
Takich nie robiłam jeszcze.
Ivonne 30.12.2013 19:30
Ciekawy przepis!
olkaaa 09.08.2013 07:48
ciekawa propozycja
Bernadeta1 25.07.2013 13:12
ciekawy przepis nigdy takich nie jadłam
Milena87 24.07.2013 21:51
takich nigdy nie jadłam
iwi 24.07.2013 14:33
Ciekawe smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak