Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rafaello z masą z bułek

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 1/4 szklanki
mąka 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 4 sztuki
sól szczypta
wiórki kokosowe 300 g
bułki 6 sztuk
cukier waniliowy 1 opakowanie
margaryna 1 kostka
mleko 2 1/2 szklanki
herbata czarna 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Rafaello z masą z bułek

Kroki postępowania

1
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
Krok 1 - Rafaello z masą z bułek foto
2
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, pod koniec ubijania dodawać po trochu 3/4 szklanki cukru. Gdy cukier się rozpuści dodajemy masę z żółtek i przesianą mąkę.
Krok 2 - Rafaello z masą z bułek foto
3
Wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę o wymiarach 25 x 28 cm, ze spodem wyłożonym papierem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (bez termoobiegu) przez 30 minut.
Krok 3 - Rafaello z masą z bułek foto
4
Z bułek wyciągamy środki.
Krok 4 - Rafaello z masą z bułek foto
5
W garnku zalewamy je 1 1/2 szklanki mleka i odstawiamy na chwilę, aby napęczniały. Lekko zmiksować. Dodajemy resztę składników (z wyjątkiem margaryny) i cały czas mieszając gotujemy ok 3-4 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia.

Biszkopt nasączyć herbatą i odstawić. Miksujemy margarynę i dodajemy porcjami wystudzoną masę. Wykładamy równo na ciasto.
Krok 5 - Rafaello z masą z bułek foto
6
Na lekko rozgrzanej patelni brązowimy resztę wiórków ( trzeba bardzo uważać, bo na początku nic się nie dzieje, a za chwilę wiórki już są czarne ; ). Posypujemy ciasto.
Krok 6 - Rafaello z masą z bułek foto
7
Gotowe, życzę smacznego!
Krok 7 - Rafaello z masą z bułek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 12.06.2014 16:28
ciekawy pomysł :D
monisia1977 25.07.2013 05:24
super wygląda
Dorota76 24.07.2013 22:48
pyszności :)
jasiek 24.07.2013 15:23
ciekawy pomysł na masę
Mniam 24.07.2013 14:52
Takiego rafaello jeszcze nie próbowałam.
iwi 24.07.2013 14:31
fajny przepis
msmors 24.07.2013 13:51
ciekawa masa
Janina 24.07.2013 13:51
Ciekawy przepis;)
Paolcia 24.07.2013 13:22
musze wypróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak