Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z rabarbarem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
cukier 3 łyżki
sól szczypta
Cynamon mielony Prymat 1/3 łyżeczki
drożdże 25 gram
jajko 1 sztuka
mleko 1/2 szklanki
rabarbar 2 łodygi

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z rabarbarem

Kroki postępowania

1
W garnuszku kruszymy drożdże, dodajemy po łyżce mąki i cukru, szczyptę soli i kilka łyżek ciepłego mleka. Mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( oczywiście polecam mój sposób z przepisu na ciasto drożdżowe ).
Krok 1 - Racuchy z rabarbarem foto
2
Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy łyżką cukru i czekamy aż puści sok. Jajko roztrzepać, dodać resztę mąki i mleka, łyżkę cukru, cynamon i wyrośnięty rozczyn. Wszystko mieszamy ( można mikserem ) i odstawiamy znów do wyrośnięcia. Rabarbar odsączyć, dodać do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Racuchy z rabarbarem foto
3
Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, a do czasu podania trzymamy w piekarniku podgrzanym do 50 stopni.
Krok 3 - Racuchy z rabarbarem foto
4
Dekorujemy cukrem pudrem, podajemy dżem do smaku i gotowe!
Krok 4 - Racuchy z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 24.01.2015 11:26
moje ulubione
Sylwia26 23.07.2013 16:15
przepysznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak