Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z rabarbarem

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
cukier puder 100 g
margaryna 200 g
żółtko jajek 2 szt
śmietana 2 łyżka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczka
rabarbar 5 łodyg
cukier różany 1 łyżka
truskawki 8 szt
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z rabarbarem

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.

Zagniatamy na gładkie ciasto.

Dzielimy na 2 części (80% i 20%).

Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.

Wysmarowaną tłuszczem formę (użyłam 32cm) wykładamy rozwałkowanym większym kawałkiem ciasta i nakłuwamy widelcem.

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na plasterki.

Wykładamy na ciasto( możemy dodać kilka truskawek) i posypujemy cukrem lub cukrem różanym.

Z reszty ciasta wycinamy paseczki i ozdabiamy ciasto.

Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andrzej8 23.07.2013 13:01
coś wspaniałego
dziewczyna_z_kodeksem 22.07.2013 18:12
bardzo apetyczna tarta :)
agus198900 22.07.2013 14:51
dawno nie jadłam rabarbaru;)
Adamorek 22.07.2013 13:49
pięknie wygląda
zielonamorelka 22.07.2013 11:35
przepiękna tarta i na pewno prepyszna
Renata9 22.07.2013 11:28
uwielbiam rabarbar w ciescie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak