Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki jabłkowo-brzoskwiniowe z migdałową kruszonką

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
mleko 3/4 szklanki
cukier 3 łyżki
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
sól
masło 60 g
kruszonka
mielone migdały 50 g
masło 35 g
cukier 30 g
mąka 3 łyżki
drożdże 1/2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki jabłkowo-brzoskwiniowe z migdałową kruszonką

Najpierw robimy rozczyn z drożdży. W misce mieszamy pokruszone drożdże z cukrem i letnim mlekiem. Posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. do dużej miski przesiewamy mąkę ,wbijamy całe jajko i żółtko. Doprawiamy odrobiną soli. Wlewamy roztopione masło i na koniec wlewamy wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia. Miedzy czasie robimy kruszonkę mieszając wszystkie składniki rękami aż powstaną małe grudki. Kiedy ciasto wyrośnie odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kółka , układamy je na blaszce. Dno szklanki moczymy w mące i odbijamy je na środku drożdżówki. W kółko nakąłdamy prażone jabłuszka z brzoskwiniami. Drożdżówkę smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

idealme 27.07.2013 08:59
wyglądają bardzo apetycznie, super na śniadanko z kawą :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak