Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarator - bułgarski chłodnik.

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jogurt bałkański 0,5 litra
czosnek 2-3 ząbki
koperek 1 pęczek
ogórek gruntowy 2-3 sztuki
sól do smaku
orzechy włoskie 5-6 orzechów
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarator - bułgarski chłodnik.

1. Jogurt mieszamy z wodą.
2. Ogórka drobno kroimy lub ścieramy na tarce na grubych oczkach.
3. Koperek drobno siekamy, podobnie orzechy.
4. Czosnek przeciskamy przez wyciskarkę do czosnku(lub bardzo drobno siekamy).
5. Do jogurtu wymieszanego z wodą dodajemy ogórka, część koperku, część orzechów, czosnek i sól. Mieszamy.
6. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godz.
7. Przed podaniem przyozdabiamy pozostałym koperkiem i orzechami.

Gęstość regulujemy jogurtem bądź wodą - w zależności, jaką konsystencję, kto lubi.

Idealne na upalne dni!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 26.01.2014 12:02
Bardzo chętnie bym skosztowała :)
Klausia 18.12.2013 14:16
bardzo interesujący przepis :)
Wojt@s
Wojt@s 14.09.2013 17:48
muszę sam spróbować
gosia1988 24.08.2013 13:13
ciekawy przepis
IwonaDD 20.07.2013 15:38
musi być wspaniały, same moje ulubione składniki
caralajna 20.07.2013 07:45
smaki zdecydowanie moje :)
David 13.07.2013 14:29
przepis wart uwagi, muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak