Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chili Con Carne

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 60 dkg
cebula 2 szt.
czosnek 3 ząbki
pomidory z puszki 2 puszki
fasola czerwona z puszki 2 puszki
kukurydza w puszce 1 puszka
chili con carne przyprawa 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
wino czerwone wytrawne 1/8 l

Przepis i sposób przygotowania na: Chili Con Carne

Kroki postępowania

1
Mięso podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę cebulą.
Krok 1 - Chili Con Carne foto
2
Wrzucamy do garnka,dodajemy pomidory z puszki, czosnek posiekany i zalewamy winem. Dusimy przez około 40 min (do zredukowania wina.
Następnie dodajemy fasolę czerwoną oraz kukurydzę gotujemy jeszcze przez 15 minut. Na koniec doprawiamy.
Krok 2 - Chili Con Carne foto
3
Najlepiej podawać z białym pieczywem.
Krok 3 - Chili Con Carne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 12.08.2013 20:50
Świetne danie! Sądzę, że można popróbować z różnymi rodzajami mięsa, indycze z pewnością jest bardziej chude i może przez to odpowiednie dla niektórych :)
JaPaqc 13.07.2013 10:13
nigdy takiego nie jadłem
Habibi 12.07.2013 21:19
jestem podobnego zdania, co Olga - najlepsze jest z wołowinki :) no i akurat ja nie dodaję gotowej mieszanki przypraw, wolę dozować sama - dodaję koniecznie chili, mielony kmin rzymski oraz naturalne kakao :)
Olga_SK 12.07.2013 18:25
Najlepsze(i prawdziwe chilli con carne) wychodzi z mielonej wołowiny, bo pozostałe składniki podbijają wtedy swe smaku nawzajem. Robiłam też z wieprzowiny i to jednak nie to samo. Choć w zimowe dni smakowała mi każda wersja, gdyż to danie niezwykle rozgrzewa :)
angelika14 12.07.2013 17:22
lubię chili con carne, z mięsem z indyka jeszcze nie jadłam ale spróbuję, bo na pewno smaczne
eMMe 12.07.2013 16:28
Muszę kiedyś zrobić:)
Katarina 12.07.2013 16:17
Akurat tutaj miałam zmieloną łopatkę :), robiłam też z mięsem z indyka więc jak dla mnie obojętnie jakie
SmacznaPyza 12.07.2013 15:54
czy mięso mielone wszystko jedno jakie ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak