Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z budyniową pianką i owocami

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szkl.
masło 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżecz.
cukier puder 4 łyż.
żółtko jajek 7 szt.
białko 7 szt.
cukier 1 szkl.
cukier waniliowy 1 łyż.
budyń śmietankowy 100 g
olej 1/2 szkl.
maliny świeże 1 garść
jagody 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z budyniową pianką i owocami

Kroki postępowania

1
Kruche ciasto: Z podanych składników zagniatam kruche ciasto i formuję kulę. Dzielę ciasto na dwie części, jedną większą (60 % na spód) i drugą mniejszą (40% na wierzch), każdą część ciasta owijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki na 1 godzinę lub na całą noc.
Krok 1 - Ciasto kruche z budyniową pianką i owocami foto
2
Blachę o wymiarach 36 cm na 20 cm smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Na spód ścieram na dużych oczkach tarki większą część ciasta (60%), lekko przyklepuję. Spód podpiekam w nagrzanym do 180*C piekarniku ok. 15-20 minut do lekkiego zrumienienia, po czym odstawiam do całkowitego ostudzenia.
Krok 2 - Ciasto kruche z budyniową pianką i owocami foto
3
Budyniowa pianka: Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zaczynam ubijać białka. Białka ubijam ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier i ubijam na sztywną pianę. Po czym wsypuję przesiany proszek budyniowy i miksuję aż do rozpuszczenia budyniu. Następnie powolutku wlewam olej, nie przerywając miksowania.
Krok 3 - Ciasto kruche z budyniową pianką i owocami foto
4
Na podpieczony, zimny spód ciasta wykładam ubitą pianę, wyrównuję łyżką. Na pianę wykładam zamrożone maliny (otworkami do góry) i jagody.
Krok 4 - Ciasto kruche z budyniową pianką i owocami foto
5
Na wierzch ścieram pozostałą kulkę zamrożonego ciasta (40%).
Krok 5 - Ciasto kruche z budyniową pianką i owocami foto
6
Blachę z ciastem wstawiam do nagrzanego do temperatury 180ºC piekarnika i piekę ok. 45 minut.
Po ostudzeniu oprószam ciasto cukrem pudrem.
Krok 6 - Ciasto kruche z budyniową pianką i owocami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 13.07.2013 09:46
uwielbiam ciasta z owocami!
IZABELA29 13.07.2013 07:48
takie ciacha to ja bardzo lubię i jego zaleta ,że możemy dać do niego dowolne owoce
Katarzyna/kate1980 12.07.2013 22:04
jakie piękne
lara 12.07.2013 13:12
bardzo ciekawe
wyattearp 12.07.2013 12:58
pyszności !!!!!!!!!!
marcia7 12.07.2013 12:46
ale pyszne to ciasto
treonina 12.07.2013 12:38
świetnie wyszło!
halina17 12.07.2013 11:50
Smacznie wygląda ciasto.
V_kuchareczka 12.07.2013 11:02
pysznie wygląda
Róża1 12.07.2013 11:00
pyszności:-)
ben-ka 12.07.2013 10:53
dzisiaj takie sobie zrobię,bardzo mi się spodobało Twoje ciasto:)
malaczarna23 12.07.2013 10:37
pyszności! biore do siebie:)
Piotr-21 12.07.2013 10:31
ale apetyczne
Barbara/zuza22_85 12.07.2013 10:20
bardzo smaczne
2milutka 12.07.2013 10:11
super wygląda:)
Renata9 12.07.2013 10:11
pyszne ciacho
Olga_SK 12.07.2013 09:43
Uwielbiam takie ciacha!!!
Cranberry 12.07.2013 09:41
mniam wygląda smakowicie :)
meg1984 12.07.2013 09:15
ale zjadłabym :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak