Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajgonki z mięsem i grzybami mun

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron ryżowy 1/4 opak
papier ryżowy 1 opak
mieszane mięso mielone 200 g
marchweka 1 szt
cebula 1 szt
grzyby mun 5 szt
kapusta pekińska 2 liście
jajko 1 szt
sos sojowy 2 łyżki
sól, pieprz, chilli
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki z mięsem i grzybami mun

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 minuty.

Grzyby mun gotujemy w osolonej wodzie ok. 3-4 minut a następnie kroimy w cienkie paseczki.

Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę, kapustę pekińską drobno szatkujemy.

Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i chilli, wbijamy jajko, dodajemy pokrojone warzywa i grzyby, pokrojony na kawałki makaron oraz sos sojowy, dokładnie mieszamy.

Każdy arkusz papieru ryżowego osobno namaczamy w gorącej wodzie. Gdy zmięknie wyjmujemy i układamy na nim farsz. Zawijamy jak krokiety (najczęściej na opakowaniu znajdują się wskazówki jak je zwijać).

Sajgonki smażymy w gorącym głębokim oleju z obu stron na złoty kolor.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Żaneta1 16.03.2012 18:14
pysznosci....;]
Żaneta1 16.03.2012 18:14
pysznosci....;]
rjustysia 01.02.2012 11:31
Bardzo lubię, a jeszcze nigdy nie robiłam :)
adam1f 03.09.2011 00:25
pomysłowe
Mati13 16.10.2010 15:46
ciekawa propozycja
pawel007 05.10.2010 08:41
pysznie wyglądają.
wedith1 30.08.2010 07:43
Muszą być smaczne :) Wyglądają bosko!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak