Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricottą

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 g
oliwa 1 łyżka
ugotowane ziemniaki 100 g
ugotowane buraki 75 g
ricotta 125 g
jajko 1
szałwia 3/4 łyżeczki
sól
pieprz
masło do smażenia
szałwia 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricottą

Kroki postępowania

1
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę, żeby miały kremową konsystencję. Buraki ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i odciskamy sok. Ziemniaki, buraki, serek i jajko mieszamy ze sobą.
Krok 1 - Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricottą foto
2
Dodajemy szałwię, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełniamy pierogi.
Krok 2 - Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricottą foto
3
Na stolnicę wysypujemy mąkę tworząc dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody zagniatając ciasto. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek podsypując mąką.
Krok 3 - Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricottą foto
4
Z ciasta wycinamy okrągłe placki. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga.
Krok 4 - Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricottą foto
5
Pierogi należy dobrze zlepić, żeby nie rozpadły się podczas gotowania. Można je zlepić za pomocą maszynki do pierogów. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia.
Krok 5 - Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricottą foto
6
Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy szałwię i chwilkę podsmażamy pierogi. Smacznego :)
Krok 6 - Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricottą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 25.12.2013 21:49
Oryginalny farsz
pierniczkowo 05.08.2013 14:26
bardzo oryginalne nadzienie :)
Mona73 12.07.2013 09:40
ciekawe pierogi
malaczarna23 12.07.2013 08:33
smakowite pierożki
Konczi 12.07.2013 08:06
jak zawsze smacznie u Ciebie i powiało świetnym połączeniem - pierogi pierwsza klasa :D
Ola1984 12.07.2013 07:44
Fantastyczne pierogi i świetnie, kolorowe nadzienie.
kriko 12.07.2013 07:40
ciekawy pomysł sprubuje
Katarzyna59 12.07.2013 07:36
fajny pomysł
Krzysztof15 12.07.2013 07:14
ciekawe? nie jadłem
miroslawa 12.07.2013 04:58
wyszły kapitalne
Adamorek 12.07.2013 02:29
super pomysłowy farsz
Mniam 11.07.2013 23:52
Wow! Super! Podoba mi się taki farsz! Wypróbuję!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak