Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowo-makowe babeczki z kremem z czerwonej porzeczki

4.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 160 g
cukier 120 g
mąka 165 g
mleko 3 łyżki
mak 1,5 łyżki
jajko 3
proszek do pieczenia 3/2 łyżeczki
skórka z cytryny 1/2
aromat cytrynowy 1 łyżeczka
Krem:
czerwona porzeczka 250 g
cukier 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżeczki
woda 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
woda 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
mascarpone 375 g
jagody do dekoracji
czerwona porzeczka do dekoracji
babeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowo-makowe babeczki z kremem z czerwonej porzeczki

Kroki postępowania

1
Czerwoną porzeczkę płuczemy i przekładamy do garnka. Zasypujemy ją cukrem i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy ją do momentu aż cukier całkowici się rozpuści. Wówczas dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody i mieszamy. Całość zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody i mieszamy. Odstawiamy na noc do lodówki do stężenia. Po tym czasie stężałą masę miksujemy z mascarpone. Powstały krem przekładamy do szprycy.
Krok 1 - Cytrynowo-makowe babeczki z kremem z czerwonej porzeczki foto
2
Wszystkie składniki na babeczki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy na puszystą masę z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy po jednym jajku dalej ucierając na puszystą masę.
Krok 2 - Cytrynowo-makowe babeczki z kremem z czerwonej porzeczki foto
3
Kolejno dodajemy mak, skórkę z cytryny, aromat cytrynowy i mleko, całość miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy.
Krok 3 - Cytrynowo-makowe babeczki z kremem z czerwonej porzeczki foto
4
Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami (na 12 babeczek). Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut, tzn. do momentu gdy babeczki się zarumienią.
Krok 4 - Cytrynowo-makowe babeczki z kremem z czerwonej porzeczki foto
5
Po upieczeniu babeczki studzimy i ozdabiamy kremem. Na każdej babeczce umieszczamy kilka jagód i porzeczek. Babeczki należy trzymać w lodówce. Życzę smacznego ;)
Krok 5 - Cytrynowo-makowe babeczki z kremem z czerwonej porzeczki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owca441 12.08.2013 21:07
smaczne cudeńka
reniatka 25.07.2013 22:09
małe cudeńka
teresa18 20.07.2013 17:05
swietnie wyglądają
wyattearp 20.07.2013 16:19
przepysznie wyglądają
Olga_SK 20.07.2013 15:32
Przepiękne!!
Kolorowa 20.07.2013 14:25
Cudne są !
Marta1986 20.07.2013 12:38
pyszności słodkości
Dorota76 20.07.2013 11:31
cudownie się prezentują
Sylwia26 20.07.2013 11:30
ale apetycznie wyglądają
dziewczyna_z_kodeksem 20.07.2013 11:27
wyglądają przepięknie !
Karmel-itka 20.07.2013 10:56
jakie one są śliczne! ach. aż nabrałam ochoty na porzeczki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak