Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbaski białe surowe marynowane w przyprawach
Kroki postępowania
Zwinąć w ślimaczki i nadziać na drewniane patyczki do szaszłyków namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie.
Część kiełbasek posypać majerankiem, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, mielonym kminkiem oraz zmielonymi płatkami chili.
Skropić olejem oraz płynną przyprawą do zup.
Skropić całość olejem czosnkowym.
Można również przygotować wcześniej takie kiełbaski i zamrozić opakowane w alu-folię.
Do smażenia na okrągłej patelni patyczki usuwam, aby wygodniej było ułożyć większą ilość "ślimaczków", ale na kwadratowej dużej patelni grillowej nie będzie to konieczne.
Podczas marynowania patyczki zabezpieczają kiełbaski przed rozwinięciem i utrwalają kształt.
W czasie pieczenia patyczki ułatwiają odwracanie - po upieczeniu, dzięki nim, wygodniej trzymać kiełbaski w rękach podczas jedzenia.