Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kaszy pęczak z patelni

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 2 szt
boczek 150 gram
marchew 3 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/3 szt
ser żółty 100 gram
jajko 1 szt
śmietana 12% 250 ml
zielenina
pęczak 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kaszy pęczak z patelni

Kroki postępowania

1
Kaszę przyrządzamy wg. przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż się zeszkli.
Boczek kroimy w kostkę i kiedy cebula będzie gotowa wrzucamy na patelnię, smażymy aż tłuszcz się wytopi dbając by się nie przypiekł za bardzo.
Krok 1 - Zapiekanka z kaszy pęczak z patelni foto
2
Marchew, pietruszkę i seler trzemy na grubej tarce, jak boczek będzie gotowy wrzucamy do niego warzywa i doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy ok szklanki wody i dusimy pod przykryciem. Jak warzywa będą już miękkie dorzucamy kaszę i wszystko mieszamy.
Krok 2 - Zapiekanka z kaszy pęczak z patelni foto
3
Jogurt naturalny mieszamy z roztrzepanym jajkiem, przyprawami oraz startym serem. Przygotowaną mieszanką zalewamy kaszę z dodatkami na patelni i przykrywamy dopasowaną przykrywką.
Krok 3 - Zapiekanka z kaszy pęczak z patelni foto
4
Wszystko trzymamy na małym ogniu około 20 minut. Danie jest gotowe do podania.

Smacznego!
Krok 4 - Zapiekanka z kaszy pęczak z patelni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 18.07.2013 09:47
ciekawy przepis
Magula 18.07.2013 09:25
kaszę pęczak uwielbiam więc to coś dla mnie
Monia 18.07.2013 08:34
mniam, mniam, zjadłabym ;D
Czarnula87 18.07.2013 08:16
smacznie wygląda
w mojej kuchni 18.07.2013 01:01
smaczny obiad podano..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak