Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser z kaszy jaglanej z jabłkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza jaglana 4-5 łyżeczek
woda 120 ml
jabłko 0,5 sztuki
sok jabłkowy 50 ml
mleko modyfikowane zgodnie z zaleceniem producenta
masło 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Deser z kaszy jaglanej z jabłkiem

Ten deserek może zjeść już maluch karmiony sztucznie po skończonym 4 miesiącu. Ja zaczęłam go podawać synkowi w wieku 5 miesięcy i bardzo go polubił.

Zaczynamy od zmielenia kaszy jaglanej - będzie ją łatwiej ugotować i nie będzie potrzeby dodatkowego rozdrabniania po ugotowaniu.

Zmieloną kaszę wsypujemy na wrzącą wodę z odrobiną masła (pod warunkiem, że dziecko nie jest na nie uczulone). Zmniejszany ogień i gotujemy jeszcze chwilę aż kasza się rozgotuje. Studzimy.

Jabłko obieramy i kroimy drobno. Gotujemy w soku jabłkowym aż się rozpadnie. Studzimy i przecieramy przez sitko. Przetarcie przez sitko daje nam pewność, że maluch nie zakrztusi się nierozdrobnionym kawałkiem potrawy.

Aby posiłek miał większą wartość odżywczą można do wystudzonej kaszy dodać mleko modyfikowane, odpowiednie do wieku dziecka.

Kaszkę przekładamy do miseczki, nakładamy na nią przetarte jabłko. Oczywiście można wymieszać, ale warto spróbować przyzwyczajać dziecko do wielu smaków w czasie jednego posiłku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak