Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z cukinii z sosem koperkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 2 szt
mąka 3 łyzki
jajko 1 szt
sól
pieprz
koperek 1 peczek
olej
śmietana op
chrzan 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z cukinii z sosem koperkowym

Koperek myjemy i drobno kroimy. Młode cukinie dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i zostawić na sitku do odcieknięcia wody.

Do cukinii dodajemy jajko, mąkę, pieprz do smaku i 1/4 koperku mieszamy składniki.

Na gorący olej nakładamy łyżką masę i smażymy z dwóch stron. Usmażone zdejmujemy na ręczniki papierowe do usunięcia nadmiaru tłuszczu.

Do małego garnuszka dodajemy śmietanę, na małym ogniu gotujemy, dodajemy pozostały koperek i chrzan, sól i pieprz do smaku.

Gorące placki polewamy ciepłym sosem koperkowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 08.10.2013 21:31
placuszki palce lizać:-)
everay 06.07.2013 21:58
również nie jadłam jeszcze z sosem koperkowym
ao_12 05.07.2013 20:19
zazwyczaj jadłam takie placki same, ciekawy pomysł z sosem koperkowym- wypróbuję
iwi 05.07.2013 19:48
Bardzo smaczne
adelajda 05.07.2013 19:35
smaczne muszą być !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak