Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortowiec

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier kryształ 40 dkg
jajko 13 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
orzechy mielone 37 dkg
mąka pszenna 8 łyżek
proszek do pieczenia 3 łyżek
mak 15 dkg
mąka ziemniaczana 2,5 łyżk
czekolada 5 dkg
cukier puder 2 łyżek
mleko 3 łyżki
mleko 1/2 l
masło 50 dkg
cukier waniliowy 3 łyżki
GALARETKI WIŚNIOWE 2 szt
galaretki pomarańczowe 2 szt
brzoskwinie w puszce 1 szt
wiśnie w syropie 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tortowiec

Ciasto orzechowe:
10 dkg cukru kryształu
4 jajka
2 łyżki bułki tartej
12 dkg orzechów mielonych
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia

Białka ubić, dodać cukier, żółtka, pozostałe składniki. Upiec

Ciasto makowe:
4 jajka
15 dkg maku sparzyć i zmielić
15 dkg cukru kryształu
2 łyżki bułki tartej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Białka ubić, dodać cukier, żółtka, pozostałe składniki. Upiec

Ciasto czekoladowe:
5 dkg mielonych orzechów
5 jajek
starta czekolada
15 dkg cukru kryształu
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka tartej bułki
2 łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Białka ubić, dodać cukier, żółtka, pozostałe składniki. Upiec

Masa orzechowa:
20 dkg mielonych orzechów
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
25 dkg masła

Gorącym mlekiem zalać orzechy. Wystudzić. Połączyć z masłem i cukrem.

Krem:
1/2 l mleka
cukier waniliowy
2 łyżki maki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
25 dkg masła

Z mleka, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej oraz cukru waniliowego ugotować budyń. Wystudzić. Połączyć z masłem.

2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 3 szklankach wody
2 galaretki pomarańczowe rozpuścić w 3 szklankach wody

Przekładanie placka:
1. ciasto orzechowe
2. masa orzechowa
3. drylowane wiśnie
4. galaretka wiśniowa tężejąca
5. cisto makowe
6. krem
7. brzoskwinie pokrojone w gruba kostkę
8. galaretka pomarańczowa tężejąca
9. ciaso czekoladowe

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 26.09.2014 09:38
Bardzo smacznie to ciasto wygląda.
Beata23 08.04.2014 09:37
chętnie wypróbuję
sara1 24.02.2014 08:50
ładnie i pysznie wygląda
jozefinach 31.10.2013 23:06
Ciacho wygląda bardzo smakowicie.
Ela15 21.10.2013 20:33
pyszne ciacho
Ada-Gaba 21.10.2013 07:42
wygląda pysznie
Granita 21.10.2013 02:15
obszerny przepis, piękny wygląd, więc rewelacyjny smak z pewnością gwarantowany
mela25 02.10.2013 13:42
bardzo smaczne
Ewelina38 02.10.2013 10:41
pięknie wygląda, i pewnie rewelacyjnie smakuje :)
Wojt@s
Wojt@s 30.09.2013 08:26
musi być dobre ....
mysza75 12.09.2013 12:56
też jestem pełna podziwu bo tyle warstw i pracy
olkaaa 04.09.2013 07:43
uwielbiam takie ciasta
kate.500 25.08.2013 15:00
super sie prezentuje
Aannkaa82 12.08.2013 21:05
Prezentuje się rewelacyjnie :)
gusia1000 15.07.2013 19:35
Ciasto na medal. Ślicznie wygląda. Jest pracochłonne.
Kuchenka 06.07.2013 20:57
chyba raczej megatortowiec :D
monisia1977 06.07.2013 11:19
fajnie wygląda
kasienka23 06.07.2013 10:23
bardzo fajne ciasto!
Ola1984 06.07.2013 07:47
Bardzo efektowne ciasto. Pomimo, że jest pracochłonne wygląda na bardzo smakowite.
V_kuchareczka 05.07.2013 21:33
warto spróbować
ao_12 05.07.2013 20:20
ale pracochłonne ciasto-wygląda smakowicie;)
angelika14 05.07.2013 19:37
pracowite ciasto ale za to bardzo smaczne i orzeźwiające w te upały
Mira85 05.07.2013 18:53
pracochłonne, ale efekt jest wspaniały
IZABELA29 05.07.2013 18:33
świetnie wygląda
Megg 05.07.2013 18:19
wspaniałe ciasto!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak