Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem agrestowo-jagodowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

agrest 2 kg
jagody 0.5 kg
cukier 1.5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem agrestowo-jagodowy

Agrest ma dużo pektyn, więc nie ma potrzeba używania dżemixu. Jagody dodają ładnej barwy, a z samych jagód dżem jest mniej smaczny.
Agrest należy przebrać i oczyścić z ogonków, a następnie wypłukać. Jagody przebrać i opłukać. Do garnka wlać pół szklanki wody, wsypać agrest i zagotować. Po zagotowaniu agrest zmięknie i można go porozgniatać łyżką. Dodać jagody i gotować około 20 minut. Dodać cukier i gotować jeszcze 30-40 minut,mieszając, aby się nie przypalił. Gorący dżem przełożyć do wyprażonych słoików. Słoiki należy kłaść do góry dnem i trzymać tak dopóki nie ostygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 28.02.2014 18:05
bardzo ciekawe połączenie
m1monika 02.01.2014 15:19
pychotka :-)
Jansko 05.10.2013 14:51
Taki lubie
matesko 04.10.2013 10:24
smaczny dżemik
gosia56 23.07.2013 09:44
pyszniutki dzemik
Róża1 22.07.2013 23:41
domowy najlepszy:-)
Skoter 08.07.2013 11:39
smaczny dżemik
adelajda 05.07.2013 19:37
domowy najlepszy
cukiereczek 05.07.2013 17:21
domowy dżemik Super
Monika-twin 05.07.2013 16:54
musi byc pyszny,lubie te owocki
Mniam 05.07.2013 16:35
świetne połączenie smaków
SylwiaMagdaSabin 05.07.2013 16:22
super dżemik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak